Cele mai recente știri

Valentina Semiruncic: „Ne-am dori în Republica Moldova un bazin ca cel din Târgoviște!”

Valentina Semiruncic este un nume respectat în Republica Moldova, antrenor emerit de înot, care obține rezultate incredibile cu sportivii de peste Prut, într-o țară unde nu există nici măcar un bazin cu dimensiuni olimpice. Și totuși, un înotător din Republica Moldova, Alexei Sankov, a câștigat anul trecut titlul european la juniori în Israel, stabilind record mondial în proba de 200 m liber. Valentina Semiruncic este antrenorul lotului național de înot al Republicii Moldova de doi ani, profesează de peste 30, și a coordonat la Târgoviște o delegație de 17 sportivi ai Liceului CSS 8 Chișinău. S-a simțit onorată să întâlnescă aici o campioană olimpică, pe Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, discutând și cu primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan. Înotătorii moldoveni au lăsat o impresie frumoasă la Cupa „Contratimp Chindia”, unde au cucerit numeroase medalii.

 

„Am găsit la Târgoviște oameni deschiși și condiții excelente”

Cum vă simțiți la Târgoviște?

- Mă simt foarte bine, orașul este extraordinar de frumos. Apreciez organizarea deosebită a acestui concurs, unde sportivii noștri s-au simțit minunat. Am găsit aici oameni deschiși și condiții excelente, cu mult peste cele în care se pregătesc înotătorii din Republica Moldova. Suntem foarte bucuroși că am putut participa la o competiție așa de serioasă.

La ce nivel se prezintă natația în Republica Moldova?

- Înotul nu este foarte bine dezvoltat în țara noastră. Din păcate, în Republica Moldova nu sunt bazine performante, care ar putea să ofere copiilor posibilitatea unui antrenament calitativ. Tocmai de aceea ne-a bucurat invitația de a participa la concursul de la Târgoviște, unul puternic, la care ne-am prezentat onorabil. Chiar dacă am deplasat aici doar sportivi selectați de la o singură școală din Chișinău, CSȘ 8, am câștigat în jur de 40 de medalii. Aș vrea să menționez că această deplasare a fost finanțată totalmente de către părinți, cărora le mulțumesc din suflet. Din echipa care a venit la Târgoviște face parte și un sportiv selecționat pentru Olimpiada Juniorilor, care va avea loc anul acesta în Argentina.

Câte bazine de înot sunt în Republica Moldova?

- În toată țară sunt doar trei bazine mici, cu o lungime a culoarelor de 25 de metri. Cât despre bazinele olimpice, nu avem niciunul în Republica Moldova. Cu toate acestea, doi sportivi din țara noastră au participat anul trecut la Campionatul European din Israel, Tatiana Sălcuțan și Alexei Sankov, ultimul bătând recordul mondial la juniori în proba de 200 m liber.

Cu ce impresii plecați de la Târgoviște?

- Avem o invidie față de ce am văzut aici, dar în sensul plăcut, cât de bine ne-ar prinde în țara noastră un bazin ca al dumneavoastră! Ne-am dori să mai participăm la asemenea evenimente în Târgoviște sau pe teritoriul României, unde putem aduce sportivi mai buni decât cei care au venit acum cu noi.