Cele mai recente știri

Sasha Gatt, regina înotului maltez, a optat pentru Complexul Turistic de Natație Târgoviște

Sasha Gatt (16 ani), sportiva cu cele mai importante rezultate din istoria înotului maltez, a ales să se pregătească pentru Campionatul European de Juniori, la bazinul olimpic din Târgoviște. Antrenată de un român, Cătălin Stan, Sasha a avut un an 2021 fabulos. A prins finală europeană de juniori în proba de 1500 m, unde a terminat pe locul 7, apoi a fost prezentă la Jocurile Olimpice de la Tokyo. A îndeplinit apoi baremul de calificare în două probe, atât la 400 m, cât și la 1500 m, iar acum vrea să aibă o comportare solidă și la Europenele din România, de la Otopeni (4-10 iulie). Sasha a ales să se pregătească pentru o perioadă mai lungă la Complexul Turistic de Natație Târgoviște, unde mai sunt așteptați și alți sportivi din lotul național al Maltei.

 

Cum te simți la Târgoviște? Cum ți se pare România?

- Este o experiență foarte frumoasă pentru mine, mi-a plăcut foarte mult tot ceea ce s-a întâmplat aici. Am avut toate facilitățile de care aveam nevoie, începând cu bazin de 50 de metri, bine dotat, curat, aerisit, cu apă excelentă. Oamenii sunt foarte primitori și au încercat să facă tot ce le stă în putință, ca eu să mă simt bine la Târgoviște.

Ce ai găsit în plus la Târgoviște, dar și ce îți lipsește din Malta?

- Îmi lipsește familia, îmi lipsesc prietenii, mi-e tare dor de ei. A trebuit să mă descurc singură, dar este o experiență din care am învățat foarte multe. Aveți aici, la Târgoviște, un bazin extraordinar. În Malta nu există așa ceva. Mă bucur să văd atât de mulți copii în bazin, pentru că înotul oferă multe avantaje. Vă felicit pentru tot acest complex, e minunat!

Care este obiectivul pentru Campionatul European din luna iulie, de la Otopeni?

- Rezultatele obținute anul trecut obligă, iar concurența este chiar mai puternică. Îmi doresc să mă clasez cât mai bine și, dacă se poate, să depășesc nivelul din 2021. E o mare provocare pentru mine.

 

„Nu văd viața mea fără înot”

 

Cum ai descrie experiența de la Jocurile Olimpice?

- Este o experiență pe care nu pot să o descriu în cuvinte, e ceva incredibil. Sentimentele sunt așa de puternice, trăirile sunt așa de intense, totul e la super nivel. Chiar dacă nu am avut la Olimpiadă cei mai buni timpi, am luat partea bună a acestei experiențe. În viață nu te întâlnești de prea multe ori cu o asemenea șansă. La următoarea Olimpiadă vreau să fiu și mai bună.

Ai cel mai important rezultat din istoria înotului maltez, locul 7 la Campionatele Europene de Juniori. Ce reprezintă pentru tine o asemenea performanță?

- A fost un moment incredibil, a fost un șoc și pentru mine să văd pe ce poziție m-am clasat, mai ales că nimeni din Malta nu a atins vreodată un asemenea rezultat. Sper ca la Campionatul European de aici, din România, rezultatele să fie la fel de bune sau chiar mai bune.

De unde a început toată această frumoasă poveste a înotului?

- Am început înotul la vârsta de 3 ani, la un club din Malta. Mi-a plăcut tot timpul să fiu în apă, să înot, iar de acolo a început totul. Am luat-o pas cu pas, am muncit mult, am renunțat la multe, m-am dedicat înotului, singura mea pasiune. Nu văd viața mea fără înot. După ce termin cariera sportivă, vreau să devin antrenor și să-mi deschid propria academie. Ce poate fi mai frumos?...