Cele mai recente știri

Să-l cunoaștem pe Eduardo Postolache! „Am făcut multe sacrificii pentru înot și ar fi păcat să nu câștig nimic”

Eduardo Antonio Postolache (19 ani) a făcut trecerea către seniori, dar și la Clubul Sportiv Municipal Târgoviște, cu dorința de a urca în elita înotului românesc. A găsit ambiția, dar și motivația de a merge mai departe, într-un sport în care foarte puțini ajung să înoate în competiții la nivelul seniorilor. Și el a avut momente de cumpănă, chiar de abandon, însă a strâns din dinți și nu s-a lăsat doborât. Mutarea la Târgoviște îi permite să petreacă mai multe ore în apă, să se odihnească mai bine, să urmeze cursurile universitare la Facultatea de Educație Fizică și Sport. Este prahovean și fiul multiplului campion național de înot, Octavian Postolache, sub coordonarea căruia a înotat la ACS Contratimp. Acum lucrează cu Gheorghe Tzitzeclis și vrea să obțină rezultate apreciate pentru CSM Târgoviște. Un tânăr inteligent și educat, Edi Postolache a oferit un interviu atractiv, pentru site-ul nostru.


 

Mai ții minte cum a început povestea înotului pentru tine?

- Da, ce amintiri frumoase... S-a întâmplat pe când aveam 10 ani. Nu cred că a fost nici prea devreme, nici prea târziu. Mă uitam că cei de la categoria mea erau la un nivel foarte avansat, însă eu mi-am văzut de drumul meu, chiar dacă au existat și momente de abandon. Trăgeam la antrenament o săptămână sau două, după care mă culcam pe o ureche, devenea greu, îmi pierdeam ambiția. Aveam, așa, un drăcușor care îmi spunea. <<Lasă-te! Nu ai ce face? Ceilalți oricum te bat! E prea greu să ajungi tu în vârf!>>.

Cu toate acestea, nu te-ai lăsat. Ce te-a făcut să mergi mai departe?

- Am avut persoane dragi, care m-au ambiționat și m-au împins tot timpul de la spate. În plus, am ajuns la o vârstă un pic mai matură și am realizat faptul că am consumat foarte mult timp în bazin. Am făcut multe sacrificii pentru înot și ar fi păcat să nu câștig nimic. Când eram mic, visam să ajung la Jocurile Olimpice, bine, atunci spuneam campionatul olimpic. Pe parcurs, am realizat că drumul e foarte lung și foarte greu, iar pentru a ajunge acolo, îți trebuie mulți kilometri înotați.

Din generația ta au rămas foarte puțin înotători în activitate. De ce crezi că se întrerupe acest circuit al performanței înainte de seniorat?

- Din păcate, mulți sportivi se consumă până ajung la vârsta senioratului și aspiră la performanțe la vârste prea fragede. Viața de înotător nu e deloc ușoară, însă dacă ți-o organizezi după un program echilibrat, devine accesibilă.

Se poate face înot de performanță, dar și școală la un nivel bun?

- Da. Tocmai ce vorbeam despre gestionarea responsabilă a timpului. Cu siguranță, poți avea rezultate sportive, dar și școlare.

 

„Vreau să urc cât mai mult în clasament”

 

Ce obiectiv ți-ai impus pentru anul acesta?

- Vreau să urc cât mai mult în clasament. Prima competiție de obiectiv va fi Cupa Rotary Târgoviște Contratimp, în care sunt curios să văd cât de mult am putut să evoluez, într-o perioadă scurtă de timp. După aceea voi urma planul de pregătire pentru campionatul național de primăvară, unde vreau să avansez cât mai mult în ierarhii. Să zicem, printre primii zece la seniori, poate. Sau, de ce nu, chiar să prind o finală de 8. Apoi o să trag tare în toamnă, pentru campionatul național. Chiar dacă nu voi urca în clasament, iar timpii nu sunt waw, voi merge mai departe. Consider că, prin muncă, efort și dedicare completă, pot să ajung sus.

Ce probe o să înoți? Sau ce îți place să înoți?

- Să spunem 100 m spate, deși avem un participant aici pe care îl cunoaștem foarte bine și ne mândrim cu el, Robert Glință. Îmi place mixtul, însă am evoluat constant pe toate probele. Aș vrea ca la Cupa Rotary Târgoviște Contratimp să înot două probe pe reuniune. O să înot toate probele de 50 și 100 m, 200 m spate, 200 m mixt, poate și 400 m liber, dar și mixt.

Care sunt modelele tale de înotător?

- Nu pot să spun că am doar unul. Când eram mic îmi plăcea Michael Phelps. Pe parcurs am descoperit mai mulți înotători, pe Caeleb Dressel, pe Adam Peaty, care are un stil de bras uimitor, pe care am încercat să-l imit vreo doi ani, pe Mark Spitz, care a fost și idolul tatălui meu și căruia i-am urmărit tehnica de fluture. Ar mai fi Robert Glință și David Popovici, pe care îi cunosc de când eram mic. Acum îi văd acolo sus și ne reprezintă țara cu succes.

După ce o să tragi linie ca sportiv, ai vrea să rămâi în fenomen?

- Am un plan de viitor. Dorința mea ar fi să deschid un bazin de înot, un complex, care să susțină performanța și să ofer cât mai multe posibilități sportivilor cu potențial. Evident, trebuie să și trăiesc cumva, așa că nu exclud nici partea de inițiere.

 

„Mutarea la Târgoviște mi-a oferit o motivație suplimentară”

 

La Complexul Turistic de Natație Târgoviște este, practic, acasă pentru tine.

- În mod cert. Sunt trei bazine din țară, în care mă simt ca acasă. Aici, la Târgoviște, la Complex, la Câmpina, unde am început înotul, și la Bacău, unde am avut mai multe competiții naționale.

Recent ai făcut trecerea către CSM Târgoviște. Cum ai gândit acest transfer?

- La Câmpina era un pic mai greu cu antrenamentele, pentru că intram în apă dimineața la ora 6.00, iar după-amiază nu prea aveam loc în bazin, unul de 25 m și doar cu cinci culoare. Mai era și naveta de acasă, apoi trebuia să vin la Târgoviște, la facultate, și înapoi acasă. Petreceam în trafic mai bine de două ore zilnic, pierzând prea mult timp pe navetă. Acum sunt aici cu totul, antrenamente, facultate, bazin olimpic, condiții superioare de pregătire.

Înoți zilnic între 10 și 14 km, plus antrenamentul pe uscat. Nu e deloc puțin.

- Este destul de solicitant. Mi s-a spus de multe ori că practic acest sport pentru mine și, dacă mă simt silit, mai bine mă las. Chiar am fost încurajat să renunț, întrucât lăsam impresia că nu doresc să fac performanță. Sincer, eu sunt o persoană oarecum lipsită de ambiție și am vrut să schimb ceva în acest sens, iar mutarea la Târgoviște mi-a oferit o motivație suplimentară. Nu e ușor. Petrec trei-patru ore zilnic în apă, mai este și una de antrenament pe uscat. Plus facultatea.

Ce pasiuni are Edi Postolache?

- Îmi place mecanica și tot ce ține de mașini. Îmi place să gătesc. Ador să gătesc caracatiță, orez chinezesc și cam toate mâncărurile exotice.