Cele mai recente știri

Povestea înotătorilor de După Deal! Iemima și David Tudor își urmează visul cu zâmbetul pe buze

Iemima are 11 ani și e plină de viață. Zâmbește larg, vorbește înțelept pentru vârsta ei, e un copil fericit. David, fratele mai mare cu 6 ani, o protejează atent din priviri și intervine politicos în discuție, atunci când consideră că mesajul transmis merită o completare. Alături le stă mama, Mioara Tudor, care oferă o educație extinsă celor doi copii. Locuiesc cu toții în satul După Deal, comuna Pietrari, într-un peisaj de basm, departe de cotidianul agitat. Școala o fac acasă, după modelul Home School, unde mama le este și profesor, iar cursurile se țin numai în limba engleză. „Am mers pentru o perioadă în Anglia, însă am ales să trăim în România. Când era mic, David suferea de o alergie și ni s-a recomandat un mediu sănătos. Ne-am mutat la țară, iar băiatul s-a făcut bine în câteva luni. Iemima s-a născut acolo și e chiar mai sănătoasă, ne priește acel loc”, ne introduce în poveste mama fraților Tudor.

„Acest Complex este un dar de la Dumnezeu”

Familia Tudor s-a stabilit pe un vârf de deal pentru David, tot de la el a pornit și pasiunea copiilor pentru înot. „În 2014 era să mă înec la piscină, aici, la fosta Bază Crizantema, noroc cu salvamarul. După trei luni, mama m-a dus la înot, la bazinul din micro 3, unde am lucrat cu domnul profesor Valeriu Iuga. Am început să fac progrese și nu mai mă regăseam alături de cei mici, în acel bazin pe distanțe scurte. Am hotărât să practic înotul de performanță la un club și cum în Târgoviște nu exista un bazin performant, am vrut să merg la Buftea, la casa părintească a mamei, să pot înota la București. Slavă Domnului că a apărut Complexul Turistic de Natație la Târgoviște, unde am început să vin singur. În decembrie 2016 am asistat la un concurs, i-am văzut pe cei de la Contratimp pe podium și am vorbit cu doamna Anca Pătrășcoiu. Așa m-am înscris la Contratimp, după care a venit și Iemima. Suntem foarte norocoși că avem Bazin Olimpic la Târgoviște”, spune Tudor. „Acest Complex este un dar de la Dumnezeu, providența a lucrat pentru copiii mei și pentru ceilalți copii din județul nostru”, adaugă doamna Tudor.

„Îmi place să înot, îmi place la nebunie acest bazin!”

Pe lângă înot, Tudor și Iemima merg și la teatru. Mezina mai are încă o pasiune, canto, unde a obținut mai multe premii la concursuri de nivel național. „Canto și înot sunt legate una cu alta. La înot mi-am dezvoltat plâmâni puternici și asta mă ajută la canto, unde am câștigat câteva trofee la concursuri naționale. Dar știti cum e, nu contează atât de mult talentul, munca e mai importantă pentru a performa. Nu consider însă că trebuie să rămâi fixat toată viața pe un singur domeniu, e bine să știi și alte lucruri. Tocmai de aceea învățăm numai în limba engleză, mergem la înot, la teatru, iar eu la canto. Studiul nostru nu se axează pe modelul să învățăm repede, ci de durată, să păstrăm informația toată viața. Îmi place acasă la noi, îmi place să învăț, îmi place teatrul, îmi place canto, îmi place să înot, îmi place la nebunie Complexul Turistic de Natație. E curat aici, e primitor. Am mai fost la câteva bazine, dar nu se compară cu cel de la Târgoviște. Dacă unui copil nu-i place înotul, este important ca el să meargă la un sport, pentru că este sănătos”.

„Înotul e parte din educația noastră”

Frații Tudor nu au televizor, nu au mâncat niciodată carne și nu dau viața de După Deal pentru nimic altceva, chiar dacă la căsuța lor se ajunge foarte greu, mai ales iarna. Dacă plouă, doar pe jos se mai poate urca în cătunul amintit. S-a întâmplat ca oamenii de aici să-și transporte bolnavii cu căruțele, pentru a putea fi preluați de Ambulanțe. „Stăm într-o zonă rustică. Vara e foarte frumos la noi, însă iarna e puțin mai greu, pentru că trebuie să traversăm o pădurice, pentru a ajunge la stația de autobuz. Înotul e parte din educația noastră și vrem să ne atingem obiectivul, de a face performanță. Ideea e că în orice ne implicăm, să fim responsabili și să facem progrese”, exprimă David o filosofie simplă de viață, dar sănătoasă. Iar Complexul Turistic de Natație a devenit un element important din viața familiei Tudor, din satul După Deal, situat la 35 de kilometri de Târgoviște. Iemima și David sunt nelipsiți la cursurile de înot, iar vara merg foarte des la ștrandul Complexului nostru, în timp ce mama lor preferă sauna. Pentru ei, nimic nu este imposibil atunci când vor să-și atingă un obiectiv.