Cele mai recente știri

„Părinţii trebuie îndemnaţi să-şi îndrume copiii spre înot!”

Bogdan Mihai Croitoru (33 de ani) este unul dintre tinerii instructori care își desfășoară activitatea la Complexul Turistic de Natație. A absolvit Universitatea Valahia Târgoviște, specializarea educație fizică și sport, și se declară pasionat de tot ce înseamnă sport. Cum înotul i-a plăcut de mic, pasul către profesia de instructor a venit natural, iar acum le transmite copiilor cunoștințele acumulate.

De ce ar alege un tânăr să profeseze ca instructor de înot?

- Dat fiind faptul că sunt un om dedicat sportului, sunt şi profesor de educaţie fizică, înotul este o pasiune a mea, neşlefuită.

Care sunt cele mai importante sfaturi ce trebuie transmise copiilor?

- În primul rând, părinţii trebuie îndemnaţi să-şi îndrume copiii la înot, datorită beneficiilor pe care le are asupra organismului, iar copiilor trebuie să le imprimăm această idee permanentă de mişcare. În privinţa sfaturilor, acestea vin pe măsură ce copiii se află în etapa iniţierii, a acomodării şi învăţării elementelor de bază în mediul acvatic. Este foarte important modul în care, noi, antrenorii, reuşim să-i atragem pe copii. Mulţi dintre ei vin la înot cu o oarecare teamă de apă, alţii sunt înzestraţi cu ceva calităţi, este foarte importantă metoda de adaptare la noul mediu.

Ce calități ar trebui să îndeplinească un copil, pentru a deveni sportiv de performanță?

- Performanţa presupune începerea luptei cu propriile limite şi cu cronometrul. Atunci când înotul, combinat cu o pregătire fizică pe măsură, tinde spre perfecţiune, putem vorbi despre marea performanţă. Pentru a avea acces la marea performanţă, consider că nu sunt necesare doar calităţi motrice de nivel superior, ci şi trăsături de personalitate, comparabile cu exigenţele şi tensiunea psihică generate de competiţia sportivă. Sportivii de  performanţă prezintă, în general, o personalitate puternică, au o inteligenţă mai ridicată, ce-i diferenţiază de ceilalţi sportivi, au o stabilitate emoţională mai mare, autocontrol mai bun.

E obligatoriu să practici înotul, pentru a deveni un antrenor bun de înot?

- Cu siguranţă, este un atuu pentru cei care au practicat înotul de performanţă, dar eu consider că printr-o perfecţionare continuă poţi deveni un antrenor de succes. Recent, am absolvit Şcoala Naţională de Antrenori, mi-am dobândit „calitatea” de a simţi sportivii, şi consider că am cunoştinţele necesare pentru a „depista” calităţile psiho-motrice individuale.

Odată cu apariția Bazinului Olimpic de la Târgoviște, ați simțit o creștere a interesului pentru înot la nivel local?

- Interesul pentru înot, clar, a crescut, de când s-a deschis Bazinul Olimpic.

De ce ați ales să vă desfășurați activitatea la Complexul Turistic de Natație Târgoviște?

- Cum principalii beneficiari ai acestei activități sunt copiii, atunci trebuie să le oferim ce e mai bun. Condiţiile oferite de Complexul Turistic de Nataţie sunt la superlativ, optime pentru perfecţionare şi, de ce nu, performanţă. Toți cei care au contribuit la realizarea acestui proiect mareţ pentru Târgovişte, contribuie la promovare şi sunt direct implicaţi în fenomen, merită felicitaţi şi apreciaţi pentru munca depusă!