Cele mai recente știri

Daniel Gemănoiu: „Înotul îți întărește ambiția, dorința, determinarea”

Tot mai multe cluburi de înot din țară aleg Complexul Turistic de Natație ca bază de pregătire, opțiune pe care a făcut-o și Swimminng Team București, care a deplasat la Târgoviște o grupă de performanță. Daniel Gemănoiu (27 de ani) este unul dintre instructorii clubului și vizează prima sa medalie ca antrenor la un campionat național. „Sunt multe cluburi de înot în București, competiția e destul de mare și tocmai de aceea trebuie să ne băgăm capul în antrenament, ca să mă exprim plastic. Am avut un mentor foarte bun, pe doamna Luciela Vasile, iar acum mă ocup de echipa de performanță de la Swimming Team, cu care aș vrea să obțin rezultate naționale”. Un oaspete interesant, care ne-a împărtășit câteva impresii despre activitatea pe care o desfășoară în cadrul clubului bucureștean.

 

De ce ați ales Complexul Turistic de Natație Târgoviște ca loc de cantonament?

- Pentru că am găsit aici condiții foarte bune, cu bazin de 50 de metri, dotat cu blocstarturi, care ne permite să exersăm foarte multe lucruri. Este un complex sportiv cu tot ce înseamnă partea de natație inclusă, iar pentru a pregăti la un concurs cu pretenții mai înalte, cred că aici avem tot ce ne trebuie să ne dezvoltăm absolut pe toate criteriile. Cătălin Miron, cel care deține clubul, ne-a îndrumat către Complexul de la Târgoviște, pentru că aveți aici tot ce căutăm noi pentru un cantonament.

De unde vă selectați copii, cum îi atrageți către înot?

- Avem un om care se ocupă de partea de publicitate pe rețelele de socializare, iar copiii apelează la serviciile noastre și sunt din tot Bucureștiul. Pe zona de inițiere încercăm tot felul de jocuri, care îi atrag pe copii la mișcare, apoi mergem către procedee. În funcție de motricitatea lor, selectăm pentru echipa de performanță unde, încet-încet, îi învățăm ceea ce înseamnă să fii un adevărat sportiv.

„Înotul dezvoltă foarte mult latura psihosocială”

Este înotul un sport scump?

- Nu cred că înotul ca sport de performanță este neapărat costisitor. Dacă ai un bazin unde să poți înota, nu costă o avere, și nu ar trebui să fie o problemă financiară. Într-adevăr, dacă vrei să faci performanță de elită și tot timpul să ai îmbunătățiri sau cele mai noi tehnologii, atunci există o investiție. Înotul este un sport pentru orice plajă socială, nu trebuie să facem diferență în privința asta.

De ce părinții ar trebui să-și îndrume copiii către înot?

- Peste tot auzim că înotul dezvoltă toți mușchii și sistemul imunitar, însă eu aș adăuga faptul că înotul dezvoltă foarte mult latura psihosocială. Este un sport în care ești tu cu tine, îți întărește ambiția, dorința, determinarea, te face să înțelegi ce este o echipă, dar și ce înseamnă o competiție, ce înseamnă o prietenie, când și unde se delimitează. Consider că înotul, pe lângă dezvoltarea fizică armonioasă sau a imunității pe care o oferă, este un sport în care cu toții ar trebui să ne regăsim cel puțin o dată în viață.