Cele mai recente știri

Cristi Neacșu, înotătorul dâmbovițean al momentului

Pe 10 februarie va împlini 14 ani, dar vorbește cu maturitate pentru vârsta din buletin. Sportul i-a deschis orizonturi frumoase, iar acum a prins gustul dulce al performanței. Cristi Neacșu este primul înotător dâmbovițean care reușește o clasare în primele 10 locuri la un Campionat Național. S-a întâmplat la finalul anului 2017, la Pentatlonul de cadeți de la Pitești, unde Cristi a prins o poziție în Top Ten cu echipa ACS Contratimp, categoria 13 ani. Locul 10 a fost obținut și cu ștafeta 4x50 m mixt, iar la 4x50m liber s-a terminat pe 11. Ștafetă compusă din Cristian Neacșu, Teodor Magda, Sebastian Costache și Cosmin Coadă. Dâmbovițeanul nostru concurează și în probele individuale, înotând liber, bras, fluture, spate și mixt.

„Cristi este conștiincios, hotărât, ambițios și cu dorință”

Cristi Neacșu a început înotul în orașul natal, la Titu, sub coordonarea lui Gheorghe Tzitzeclis, iar de un an s-a transferat la ACS Contratimp și se pregătește la Târgoviște, la Complexul Turistic de Natație, alături de Anca Pătrășcoiu și de Octavian Postolache, ultimul schițându-i un portret de sportiv. „Cristi este conștiincios, hotărât, ambițios și cu dorință. Își propune obiective mărețe, iar acum își dorește foarte mult să urce pe podium la Naționale. Mai are foarte mult de muncă să ajungă acolo, dar nu e imposibil. El este încă la început de drum, însă are talent, are capacitate nativă, iar în condițiile acestea sperăm să urce cât mai sus în clasament. Are nevoie de foarte mult ajutor, să fie atent la alimentație, mai e și naveta pe care o facă de Titu la Târgoviște, dar e important să meargă și la școală. Sunt sacrificii pentru un adolescent, iar eu îl admir sincer. Îi doresc mult succes și să-și păstreze seriozitatea de până acum! Putem spune că este singurul înotător dâmbovițean care în acest moment merge cu siguranță spre performanță”.

 

„Am prins gustul competiției, a crescut dorința de a face performanță”

Cristi, cum a început înotul pentru tine?

- Prietenii mei mergeau la bazinul din Titu și mi-au spus că expriența este una interesantă. M-au convins să încerc și eu la înot, mi-a plăcut foarte mult, iar la primul concurs am câștigat două medalii, una de aur și una de argint. Am prins gustul competiției, crescând motivația pentru înot și dorința de a face performanță. Aveam doar 8 ani când am început să înot, sub coordonarea domnului Gheorghe Tzitzeclis, care m-a motivat extraordinar. Mi-a spus că am potențial pentru a practica acest sport la un alt nivel.

Acum te pregătești la Târgoviște, la Complexul Turistic de Natație, cu Anca Pătrășcoiu și Octavian Postolache. De ce ai ales o colaborare cu cei de la Contratimp?

- Inițial nu am crezut că o să mă integrez, însă după primul cantonament mi-a plăcut foarte mult și mi-am dat seama că aici se face performanță. Proba mea favorită este 100 m liber. Zilnic înot aproximativ 4 kilometri.

Cum ai defini tu înotul ca sport?

- Înotul este un sport foarte greu. Pentru a avea rezultate, e nevoie de disciplină, dar și de foarte multă muncă.

Ești primul înotător dâmbovițean care se clasează în primele zece locuri la un Campionat Național, s-a întâmplat la Poliatlonul de cadeți din decembrie, de la Pitești. Anticipai un asemenea rezultat?

- Niciodată nu am visat că pot ajunge aici, iar acum îmi doresc și mai mult, adică să urc pe podium, să câștig o medalie la Campionatul Național. Nu vă închipuiți cât am fost de mândru și de fericit!

Cum sunt condițiile la Complexul Turistic de Natație Târgoviște?

- Foarte bune. Îmi face o mare plăcere să înot aici, este dintre cele mai frumoase bazine din țară.