Cele mai recente știri

Athanasios Kechagias, grecul care vrea să califice România la marile competiții de polo

Athanasios Kechagias (43 de ani) este antrenorul ales de Federația Română de Polo pentru a conduce echipa națională de seniori în campania de calificare pentru Campionatul European din Ungaria (ianuarie 2020). Colaborator îi este Vergios Panagiotis, antrenor principal la PAOK Salonic, un staff tehnic interesant. Kechagias a condus mai multe echipe naționale ale Greciei, inclusiv pe cea de seniori, iar ultima experiență a avut-o ca selecționer al lotului feminin al Australiei. Acum se află la Târgoviște, la Complexul Turistic de Natație, într-o primă acțiune cu naționala României de polo, din campania de calificare pentru Europenele de la Budapesta.

„A fost o alegere bună să venim la Târgoviște”

Hello, mister, cum vă simțiți la Târgoviște?

- Îmi place orașul, a fost o alegere bună să venim aici. Bazinul e perfect pentru nevoile noastre, spațios, curat și bine dotat. Personalul este foarte receptiv, oamenii ne ajută atunci când avem anumite solicitări, totul e în regulă. Condițiile de la hotel sunt ok, Târgoviște e un oraș frumos, merită vizitat.

Cum ați ajuns selecționerul României?

- Am fost contactat de cei de la federație și am acceptat cu mare plăcere. România are o frumoasă tradiție în polo, dar și în sport. Am venit cu sufletul deschis și încerc să realizez lucruri importante aici.

Ce obiective v-ați propus ca antrenor al naționalei României de polo?

- Vreau să creștem ca nivel în fiecare zi. Este foarte mult de muncă, însă băieții răspund bine cerințelor. Vorbind strict de rezultate, primul obiectiv îl reprezintă calificarea la Campionatul European de la Budapesta și este foarte important cum ne vom prezenta la turneul de calificare din Malta, din luna octombrie. Apoi, o vom lua pas cu pas și vom încerca mai mult, de ce nu, poate chiar o prezență la Campionatul Mondial, acolo unde România nu s-a mai calificat de câțiva ani.

„Ca jucător am fost campion al Greciei, cu Ethnikos”

Estimați procentual șansele unei calificări la Jocurile Olimpice de anul viitor, de la Beijing?

- E foarte greu să fac o asemenea evaluare, sunt foarte mulți factori ce pot fi luați în calcul. Așa cum am spus, noi trebuie să creștem progresiv, să acumulăm ca echipă și să ne jucăm șansele, indiferent de context.

Cunoașteați vreun jucător român înainte să preluați naționala noastră?

- Îi cunoașteam pe toți. Am făcut studio video pe meciurile de la Campionatul European din 2018. În plus, cine nu-l știe pe Cosmin Radu, în polo? România a dat poloului un mare jucător, pe Vlad Hagiu, cel mai bun din Balcani la vremea respectivă.

Ați practicat polo?

- Sigur. Am fost chiar și campion în Grecia, cu Ethnikos. De antrenorat m-am apucat devreme, la 17-18 jucam polo, dar și lucram în paralel cu grupe de copii.

„Aveți un complex sportiv extraordinar!”

Este diferență mare între Grecia și România la nivel de polo?

- Sunt de puțin timp în România și nu am toate elementele pentru a realiza o comparație corectă. Însă, da, Grecia stă mai bine la nivel de echipă națională și chiar de cluburi, e normal. Spre exemplu, Olympiakos a jucat anul acesta finala Champions League. E un nivel superior în Grecia, dar și România are potențial. Gândiți-vă că acolo sunt cinci ligi la băieți. România, în schimb, stă mai bine la înot. Mă gândesc să o aduc pe fiica mea aici, ea fiind practicantă a acestui sport.

Mult succes să aveți!

- Vă mulțumesc și eu pentru deschidere și ospitalitate. Apreciez interesul pe care îl acordați poloului și sportului, în general. Aveți un complex sportiv extraordinar. Vă felicit pentru modul în care îl întrețineți!