Alex Seltea, triatlonistul pasionat de înot! „La Târgoviște avem un mare avantaj cu bazinul olimpic”
Foarte puțini cunosc că un târgoviștean a reprezentat România la un Campionat European de Triatlon, sport devenit disciplină olimpică încă din anul 2000. Alexandru Seltea (40 de ani) a concurat în 2016 la Europenele din Portugalia (Lisabona), unde s-a clasat pe locul 56, la categoria de vârstă 35-39 de ani. Sportivul din Târgoviște a fost prezent în mod constant și la Ironman Triathlon, un triplu test pe care îl finalizează doar cei mai puternici (3,8 km de înot, 180 km de ciclism și un maraton de 42,2 km). Iar Alex Seltea se numără printre ei și nu simte niciun fel de sacrificiu, doar pasiune pentru sportul care i-a intrat la suflet și în viață. Activitatea îl poartă aproape zilnic la Complexul Turistic de Natație Târgoviște, unde se pregătește intens pentru proba de înot, la bazinul olimpic. Alex Seltea a oferit un interviu în exclusivitate pentru site-ul nostru: www.complexturisticnatatietargoviste.ro, în care și-a dezvăluit în premieră povestea sportivă.
De ce triatlon?
- Am practicat de mic mai multe sporturi, însă nu s-a lipit niciunul de mine, într-o măsură în care să devin profesionist. Acest lucru m-a ambiționat ca adult, pasionat de activități sportive. M-am implicat mult mai serios ca ciclist amator, în Italia, ulterior am găsit terenul pentru a practica în mod consecvent acest multisport, care este triatlonul. E vorba de alergare (oricine o poate face în mod natural), ciclism (o bicicletă este accesibilă multora) și înot (este mai problematic acolo unde nu există bazine, nu și la Târgoviște). În Suedia m-am înscris într-un club de triatlon, unde aveam instructori specializați pe adulți. Am revenit în Târgoviște în 2018, unde mi-am continuat activitatea în triatlon, avantajat de acest minunat bazin olimpic. Permanent încerc să creez aici, acasă, condițiile pentru a înființa un club de triatlon, pentru că avem o oarecare masă de sportivi, care practică separat ciclismul de șosea, ciclismul de pădure, avem și un număr consistent de oameni care aleargă, să nu mai vorbesc de copiii și adulții care înoată la Complexul Turistic de Natație. Ar exista potențial pentru a dezvolta această disciplină sportivă la Târgoviște. Triatlonul are și avantajul că îți oferă mai multe tipuri de probe, pe distanțe scurte, medii și lungi.
„E ușor să găsești motive să te oprești”
Mai sunt în Târgoviște persoane care practică acest sport?
- Nu în mod consecvent. Sunt adulți cu aptitudini sportive, care practică secvențial acest sport. E ușor să găsești motive să te oprești, mai ales în sezonul rece. Spre exemplu, eu mă antrenez zilnic. Teoria spune că îți trebuie, în medie, 10 ore de antrenament pe săptămână. La Târgoviște avem un mare avantaj cu bazinul olimpic, pentru că poți atrage copii nu doar către înot, ci și spre celelalte două probe, alergatul și bicicleta, cu investiții mici din partea părinților.
Care este proba preferată dintre cele trei?
- Oscilează în funcție de perioadă. Spre exemplu, în ultimii doi ani înotul a devenit proba preferată, datorită bazinul olimpic pe care îl am la dispoziție la Târgoviște. Mulți novici în triatlon tind să ignore proba de înot, concentrându-se pe ciclism și alergare. Însă, dacă începi cu un deficit, acele carențe se rostogolesc spre final. Un triatlonist care înoată bine, nu trebuie să consume energii în plus pentru celelalte probe.
„Copiilor le place enorm spiritul competiției”
Este triatlonul un sport scump?
- Da și nu. Pe piață există posibilitatea să-ți cumperi biciclete foarte scumpe, dar și din cele obișnuite, funcționale. Triatlonul se poate practica și cu minimum de investiții. În țările cu tradiție în acest sport, precum Germania, Franța, Spania sau Marea Britanie, sunt mulți care își permit să-și cumpere ultimul tip de echipament sau de bicicletă. În triatlon, importantă este consecvența. Eu sunt în legătură cu un mic grup de triatloniști din Pitești, care au înființat un club și reușesc să adune oameni în jurul lor.
Ce rezultate importante aveți în triatlon?
- În 2016 am reprezentat România la un Campionat European în Portugalia. Sincer, pentru un român care iese la competițiile internaționale de triatlon, este foarte bine dacă termină competiția. Sunt anumite reguli și nu e deloc ușor să îndeplinești baremul minim. Pentru mine, cea mai mare performanță este aceea de a participa vară de vară la triatlonul de lungă distanță, Ironman, unde reușesc să-mi îmbunătățesc rezultatele. În România, triatlonul de lungă distanță se desfășoară la Oradea, dar sunt discuții pentru a se organiza și la Constanța, unde acest sport este promovat de medaliatul olimpic la înot, Răzvan Florea. Eu merg în regional, în Slovacia, Ungaria, Austria, Grecia, Turcia. Și cantonamentele le susțin în străinătate.
Anticipați interesul mare al copiilor și al părinților pentru înot la Târgoviște?
- Era firesc ca, odată ce s-a creat infrastructura logistică și pedagogică, să vină copiii. Spre exemplu, celor mici le place enorm spiritul competiției, dar și dinamica triatlonului. O iau ca pe o joacă. În Cluj și Timișoara sunt cluburi de triatlon, care au un număr consistent de copii prezenți la concursuri. Să știți că la Târgoviște există potențial să dezvolți acest sport în jurul bazinului olimpic, pentru că sunt tot mai mulți copii și adulți care știu să înoate.